Opleiding Denktechnieken

(start di 7 maart)

Leren ruimer te denken
en leren anderen daarin te begeleiden.


De behoefte aan personen die een creatieve denksessie in een bedrijf goed en professioneel kunnen begeleiden, neemt hand over hand toe. De Academie voor Innovatief Trainen verzorgt een aantal keren per jaar een professionele Opleiding Creatief Denken voor individuele inschrijving. Wij zijn marktleider in Creatief Denken en deze opleidingen zijn de beste in Nederland.

Ook in het voorjaar van 2017 geven wij weer een intensieve opleiding tot Trainer / Facilitator Creatief Denken. In deze intensieve opleiding leer je het vak Creatief Denken en heel veel tools die je daarbij kunt gebruiken en je leert hoe je andere mensen hierin kan begeleiden en faciliteren. De opleiding bestaat uit 7 dagen:

  • dinsdag 7 en woensdag 8 maart in Arnhem
  • zaterdag 18 en zondag 19 maart in Bant
  • dinsdag 21 en woensdag 22 maart in Arnhem
  • weekend zaterdag 1 en zondag 2 april (examens) in Bant

Na het volgen van deze opleiding krijg je een erkend diploma waarmee je professioneel aan de slag kunt.

Cirkeldenken en Creatief Denken

Of we het willen of niet, we zijn allemaal geneigd om steeds op dezelfde manier over hetzelfde probleem na te denken en komen zo dus ook steeds weer op dezelfde oplossing. Dit noemen we Cirkel Denken. Op deze manier blijven we steken in vaste gedachtepatronen en komen we niet verder.
Creatief Denken kan ons helpen om hieruit te komen. Door concrete tools aan te reiken die je helpen om van gebaande paden af te wijken, uit het gareel te lopen en dingen te bedenken die nog nooit iemand bedacht heeft, kom je in gebieden in de hersenen terecht waar echte ontdekkingen gedaan kunnen worden. Tijdens de opleiding Creatief Denken leren de deelnemers andere wegen te bewandelen in hun denksysteem. De methode reikt concrete tools aan om het Cirkel Denken te doorbreken en nieuwe oplossingen te bedenken, die we nog niet eerder hebben gezien.

TotalBrainBox-methode

Wij geven Creatief Denken volgens de TotalBrainBox-methode. Deze methode die we zelf ontwikkeld hebben, is in 2009 door de Universiteit van Twente gecertificeerd. Het unieke van deze methode is, dat deze voor iedereen toegankelijk is en op elke situatie kan worden toegepast. Met de TotalBrainBox-methode kun je zowel creatief OutBox (“out of the box”) als creatief InBox leren denken. Het is daarom zowel geschikt voor associatieve, vrije denkers als voor mensen die logisch denken.

Inhoud van de Opleiding Creatief Denken

In deze opleiding behandelen we verschillende blokken:

1. Basis Creatief Denken (di 7 maart)
In deze basisles worden de algemene principes van Creatief Denken uitgelegd en wordt informatie behandeld over de Hersenwerking (hersentest, links/rechts dominantie, kleurprofilering). In dit blok worden de eerste basistools van de TotalBrainbox-methode behandeld en komt het verschil tussen InBox- en OutBox Denken aan de orde.

2. Patroondoorbrekend Denken (wo 8 maart)
In dit blok gaan we "out of the box denken" en leren we een aantal breed toepasbare OutBox-tools. De nadruk ligt op tools die het normale denken en de gebruikelijke denkpatronen doorbreken. Op deze tweede lesavond gaan de deelnemers ook zelf voor de groep staan en wordt een begin gemaakt met het leren begeleiden van sessies Creatief Denken.    

3. Doorbraak Denken (wo 8 maart)
Hier leer je een aantal tools die een doorbraak in het denken kunnen forceren. Het zijn OutBox-tools die je in verschillende gedachten-experimenten dwingen om nieuwe wegen in je denken te bewandelen.

4. Innovatief Denken (weekend 18 en 19 maart in Bant)
In het blok Innovatief Denken maken we een begin met het bedenken van allerlei innovaties m.b.v. het InBox-denken.  Dit denken is uitermate geschikt om op allerlei verschillende manieren vanuit bestaande producten en diensten nieuwe innovatieve producten te bedenken.

5. Beelddenken en andere Creatieve Werkvormen (weekend 18 en 19 maart in Bant)
Je uit kunnen drukken in beelden wordt steeds belangrijker. Steeds vaker moet een idee in een beeld of in een serie beelden gepresenteerd worden in plaats van in een lijvig rapport. Deze realiteit eist van iedereen om zijn/haar ideeën om te kunnen zetten in aansprekende beelden. Vaak heeft één beeld of één plaatje meer impact dan tien bladzijden geschreven tekst en dit zal in de toekomst alleen maar meer het geval zijn.
In dit blok krijgen de deelnemers informatie over het belang van beelden en beelddenken in deze tijd. Daarna gaan zij ook zelf concreet aan de slag en worden ze uitgedaagd om abstracte gedachten om te zetten in concrete, aansprekende beelden. Er wordt gebruik gemaakt van bijv. kaarten, kleuren,film, mindmappen, theater, etc.

6. Opbouw van een sessie en Groepsdynamica (weekend 18 en 19 maart in Bant)
In dit blok leer je hoe je een sessie opbouwt en besteden we expliciet aandacht aan verschillende situaties die je kan tegenkomen als je brainstormsessies begeleidt: wat doe je met weerstand in een groep, hoe kan je de energie hoog houden, hoe ga je om met kritiek, groepsdynamica, groepspprocessen, presentatie en persoonlijke uitstraling.

7. Procesinnovatie (di 21 maart)
In dit blok staat het innoveren van processen centraal waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van InBox- als van OutBox-tools.

8. Oefenen met praktijksituaties en wanneer welk tool (wo 22 maart)
In dit laatste blok gaat het vooral om de vraag wanneer je welk tool inzet en waarom. We bespreken veel vraagstellingen die we in de praktijk bij onze klanten tegen zijn gekomen en we bespreken de vraag welke tools wel en welke niet geschikt zijn voor de betreffende vraagstelling. Aan het eind van dit blok houden we een test waarbij elke deelnemer een specifieke opdracht krijgt en sluiten de opleiding af met de uitreiking van het certificaat Creatief Denken van de Academie voor Innovatief Trainen.

9. Examen (weekend za 1 en zo 2 april in Bant)
Aan het eind van de opleiding op vr 20 mei houden we de examens waarbij elke deelnemer een specifieke opdracht krijgt om een korte sessie Creatief Denken te geven. We sluiten de opleiding af met de uitreiking van het certificaat Creatief Denken van de Academie voor Innovatief Trainen.


Data en Locatie van de Opleiding

De data van de opleiding zijn:
· dinsdag 7 en woensdag 8 maart van 10:00 - 17:00 uur incl. lunch in Arnhem.
· zaterdag 18 en zondag 19 maart (weekend te Bant)
· dinsdag 21 en woensdag 22 maart van 10:00 - 17:00 uur incl. lunch in Arnhem
· zaterdag 1 en zo 2 april (examenweekend te Bant); de opleiding wordt tijdens dit weekend afgesloten met de uitreiking van de certificaten.

De opleidingsdagen van 7, 8, 21 en 22 maart evenals de examens van 1 april vinden plaats op onze InspiratieKamers in Arnhem. Deze liggen in het Arnhemse Spijkerkwartier en zijn makkelijk per openbaar vervoer bereikbaar (loopafstand van station Arnhem CS en Arnhem Velperpoort). Het weekend van 18 en 19 maart en het weekend van 1 en 2 april vinden plaats in Bant (bij Emmeloord). Voor dit weekend wordt € 75.- extra p.p. per dag (zaterdag en zondag) in rekening gebracht voor verblijfskosten (d.w.z. voor overnachtingen, maaltijden).


Overnachtingen

Tijdens de aaneengesloten opleidingsdagen in Arnhem kun je als je dat wilt gewoon op onze locatie blijven overnachten. Onze eigen overnachtigslocatie is basic en simpel: gewoon een bed met meerdere pers. op een kamer. Ontbijt en diner zijn dan bij de prijs inbesgrepen. Je kunt bij inschrijving in het vak “Opmerkingen” aangeven als je op onze locatie wil blijven overnachten.

Mocht je behoefte hebben aan wat meer privacy en luxe, dan kun je ook overnachten in Hotel Modez in Arnhem, op loopafstand van de InspiratieKamers. Dit trendy hotel heeft 20 kamers, die elk op eigenwijze zijn ingericht en gestyled door een beroemde Nederlandse modeontwerper en vormgever. Kosten voor een overnachting bij Modez bedragen ong. € 90.- p.p. per nacht. Boeken bij Modez kan via de website of door te bellen 026-4420993. De overnachtingskosten bij Modez zijn niet in de opleidingsprijs inbegrepen.

Uiteraard kun je je overnachting zelf ook op een andere manier regelen of gewoon thuis gaan slapen natuurlijk.


Kosten
De kosten voor deze Creatief Denken Intensive bedragen € 3.950.- als je deze zelf betaalt (je hoeft dan geen BTW te betalen, omdat we een CRKBO geregistreerde opleiding zijn) en € 4.350.- (excl. BTW), als je werkgever of een instantie de opleiding betaalt.
Als je ZZP-er bent, mag je het lagere tarief betalen. Alle maaltijden (lunch en diner) en alle drankjes zijn bij de prijs inbegrepen. Overnachting in Hotel Modez (zie onder locatie) is niet bij de prijs inbegrepen.


Inschrijven
Om u in te schrijven voor deze opleiding Creatief Denken, klik op Inschrijven Trainersopleiding Creatief Denken  van de Academie voor Innovatief Trainen en vul het formulier in. Hierna krijgt u een mailtje waarmee u uw inschrijving dient te bevestigen. 


Gesprek
Als u meer informatie over deze opleiding wilt hebben of wil weten of deze opleiding geschikt voor u is, kunt u contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs (+31 6-42.89.85.48).


InCompany trainingen
Deze opleiding kan ook aan groepen binnen bedrijven worden gegeven (zie in-company trainingen Creatief Denken).

Hoe breiden
we onze
markt
uit?

Hoe leer
ik
innoveren?

Hoe
behoud
ik mijn
medewerkers?

Hoe
kunnen we
onze klanten
sneller
bedienen?

Hoe
krijgen we
de wachttijden
omlaag?